MedicInform.Net - портал о медицине, здоровье, психологии


  Ответ в тему Создание новой темы Создание опроса

>

Доказательная диетология.

, Научные исследования.
Вадим
Дата 20.09.2008 - 13:08
Цитировать сообщение
Offline



Модератор
Group Icon

Профиль
Группа: Модераторы
Сообщений: 5488
Регистрация: 21.04.2004
Репутация: 3
Возраст: 63
Откуда: Россия. г. Иркутск






BMJ. 2003 Oct.
Dietary fat intake and risk of stroke in male US healthcare professionals: 14 year prospective cohort study.
He K, Merchant A, Rimm EB, Rosner BA, Stampfer MJ, Willett WC, Ascherio A.
Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, 665 Huntington Avenue, Boston, MA 02115, USA. hpkhe@channing.harvard.edu
OBJECTIVE: To examine the association between intake of total fat, specific types of fat, and cholesterol and risk of stroke in men. Design and setting Health professional follow up study with 14 year follow up. PARTICIPANTS: 43 732 men aged 40-75 years who were free from cardiovascular diseases and diabetes in 1986. MAIN OUTCOME MEASURE: Relative risk of ischaemic and haemorrhagic stroke according to intake of total fat, cholesterol, and specific types of fat. RESULTS: During the 14 year follow up 725 cases of stroke occurred, including 455 ischaemic strokes, 125 haemorrhagic stokes, and 145 strokes of unknown type. After adjustment for age, smoking, and other potential confounders, no evidence was found that the amount or type of dietary fat affects the risk of developing ischaemic or haemorrhagic stroke. Comparing the highest fifth of intake with the lowest fifth, the multivariate relative risk of ischaemic stroke was 0.91 (95% confidence interval 0.65 to 1.28; P for trend = 0.77) for total fat, 1.20 (0.84 to 1.70; P = 0.47) for animal fat, 1.07 (0.77 to 1.47; P = 0.66) for vegetable fat, 1.16 (0.81 to 1.65; P = 0.59) for saturated fat, 0.91 (0.65 to 1.28; P = 0.83) for monounsaturated fat, 0.88 (0.64 to 1.21; P = 0.25) for polyunsaturated fat, 0.87 (0.62 to 1.22; P = 0.42) for trans unsaturated fat, and 1.02 (0.75 to 1.39; P = 0.99) for dietary cholesterol. Intakes of red meats, high fat dairy products, nuts, and eggs were also not appreciably related to risk of stroke. CONCLUSIONS: These findings do not support associations between intake of total fat, cholesterol, or specific types of fat and risk of stroke in men.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1452587..._RVAbstractPlus
Comment in:
BMJ. 2003 Dec 6;327(7427):1348; author reply 1348-9.
BMJ. 2003 Dec 6;327(7427):1348; author reply 1348-9.
PMПисьмо на e-mail пользователю
Вверх
0 Пользователей читают эту тему (0 Гостей и 0 Скрытых Пользователей)
0 Пользователей:

Опции темы Ответ в тему Создание новой темы Создание опроса



Быстрый переход:
 
Оценка топика:
 Поиск в топике:
Вверх



[ Время генерации скрипта: 0.0326 ]   [ Использовано запросов: 14 ]   [ GZIP включён ]


> Материалы о медицине и здоровье
Доказательное вегетарианство., ссылки из журналов Тибетские препараты-лекарства или БАД?, всё о препаратах тибетской медицины Диета и группы крови, миф или реальность? Лечебная продукция
Польза овощных соков - томатный сок, морковный, свекольный, капустный, арбузный, тыквенный соки, чем полезны, как приготовить Гистологическое или клеточное исследование кожи - клеточное исследование кожи Как и когда нужно бросать курить. Бросать курить опасно: миф или правда? - какой период жизни лучше подходит для отказа от курения? Немного об истории рака - первые описания рака, появление способов лечения


Up